Aquest darrer mes de juliol s’ha actualitzat el calendari de vacunacions sistemàtiques per oferir una major cobertura vacunal i protecció a la població. Les dues novetats més importants són:
- La introducció de la vacunació anual contra la grip en infants entre 6 i 59 mesos.
- La substitució de la vacuna contra el meningococ C conjugada administrada als 12 mesos d’edat per la vacuna contra el meningococ conjugada tetravalent (A, C, W, Y).
Com cada vegada que s’actualitza el calendari vacunal, les vacunes de nova incorporació s’administren a partir de l’entrada en vigor del nou calendari i no és necessari administrar-les a les persones que ja han superat el tram d’edat recomanat per rebre-les, excepte en el cas que la situació epidemiològica requereixi fer el contrari.
S’amplia la recomanació de la vacunació contra l’herpes zòster, que fins ara s’administrava als 65 i 80 anys, a les persones:
- A partir dels 90 anys.
- Amb herpes de repetició.
- En tractament immunosupressor.
Més informació sobre la vacunació infantil:
Des del passat mes de març la vacuna Bexsero, que protegeix contra el meningococ B, està inclosa dins del calendari vacunal de Catalunya, convertint-se en la quarta comunitat autònoma en finançar aquesta vacuna. Les altres comunitats on també està finançada són Andalusia, Canàries i Castella i Lleó.
La meningitis és una infecció causada pel bacteri Neisseria meningitidis o meningococ dels serogrups A, B, C, W, X i Y, que pot afectar a qualsevol edat, tot i que és més freqüent en nens menors de 5 anys i adolescents. En el 99% dels casos la malaltia es produeix en persones sanes.
Es transmet mitjançant contacte directe a través de secrecions respiratòries. El període d’incubació sol ser de 3-4 dies, tot i que pot oscil·lar entre 2 i 10 dies. Els símptomes són inespecífics, fet que dificulta el diagnòstic precoç. Els més freqüents són: cefalea, fotofòbia, febre, rigidesa de coll i taques L’evolució de la malaltia és molt ràpida, amb un marge estret d’actuació, podent provocar seqüeles neurològiques o en forma d’amputació de membres i inclús la mort (fins a un 10% podrien morir i fins a un 20% podrien presentar seqüeles).
La vacuna contra el meningococ B. Qui la tindrà finançada?
Fins ara era finançada només per als següents grups de risc:
- Pacients amb deficiència de properdina.
- Pacients amb deficiència de factors terminals del sistema del complement.