Les mascaretes són un dispositiu de seguretat i protecció que evita, segons el tipus, la transmissió de virus respiratoris que hi ha a les gotes que emetem. Això s’aconsegueix gràcies al sistema de filtratge que porten les mascaretes, i que fa que les gotes que emetem al parlar, tossir i fins i tot respirar, viatgen per l’aire. D’aquesta manera fent un ús comunitari podem reduir-ne la propagació dels diferents virus respiratoris a la gent del nostre voltant, en especial a les persones més vulnerables, com les persones que estan en tractament immunosupressors, persones amb pluripatologies o persones d’edat avançada.
Recentment, hem celebrat les festes de Nadal on hi ha hagut el retrobament amb els nostres éssers estimats en dates molt esperades, però això també s’ha traduït en un augment de les visites a urgències a causa de la transmissió de virus a causa dels contactes i del possible fet que encara s’estava en període d’incubació i no es presentaven símptomes.
Mascareta quirúrgica o FFP1: La persona que porta aquesta mascareta protegeix a les altres persones, ja que evita la propagació de les gotes. Aquestes mascaretes, al contrari, no protegeixen a la persona portadora de la mascareta, però si les persones del voltant porten la mascareta posada si augmenta el nivell de protecció.
La mascareta FFP2 té un major grau de protecció, tant per a la persona que la du posada com pel seu entorn. Això és gràcies al tipus de filtre que porta, ja que fa que les gotes més grans ja no hi puguin passar.
És per això que en situacions en què la incidència de virus respiratoris augmenta, s’aplica la llei de mascareta obligatòria, sobretot a centres sanitaris, per reduir el risc de propagació dels virus hivernals circulants.
Si presentes simptomatologia que correspon a poder tenir un virus respiratori, si us plau, posada la mascareta.