Vacunes: No són cosa de nenes i nens

Quan pensem en vacunes tothom pensa en les criatures.
I és que la major part d’elles, és cert, es posa a la infància.
La necessitat de vacunes, però, no finalitza amb la infantesa i, al llarg de la nostra vida, calen recordatoris d’algunes vacunes i d’altres de noves.
A mida que envellim, el nostre sistema immuològic pateix allò que s’anomena la immunosenescència, que no és res més que l’envelliment del nostre sistema defensiu envers les infeccions. Tal com haurem de dur ulleres per veure amb motiu de l’envelliment de la nostra visió, al nostre sistema immune li costarà més, progressivament, lluitar contra els gèrmens.
És per aquest motiu que les infeccions esdevenen un risc per a la vida que no suposen en altres etapes de la vida.
Alhora, la presència de malalties cròniques, alguns tractaments, fer viatges a determinats països o dedicar-se.
Generalment, es recomanen recordatoris de vacuna:
- contra el tètanus a qualsevol edat (cal un mínim de 5 dosis al llarg de la vida i en patir determinades ferides podem precisar alguna dosi extra)
- vacuna contra la pneumònia a partir dels 65 anys i
- antigripal anualment a partir dels 60.
- A totes aquelles persones nascudes després de 1966 i que no tinguin constància en informes mèdics d’haver patit el xarampió també han de vacunar-se contra aquesta malaltia.
- Si, d´altra banda, teniu malalties cardíaques, pulmonars, del fetge o renals, podeu necessitar alguna més.
- També si feu tractaments perllongats amb corticoides o altres fàrmacs que puguin disminuir la immunitat.
- Els pacients amb H.I.V o que han rebut algun òrgan trasplantat, que tenen afectada la seva capacitat de lluitar contra les infeccions, necessitaran uns calendaris vacunals especialment rigorosos.
- L’embaràs esdevé una situació ben particular: El sistema immune de la dona embarassada pateix una sèrie de canvis en la seva funció que permeten acollir el fetus sense reconèixer en ell quelcom estrany i això es tradueix en una lluita més ineficaç contra les infeccions. Per aquest motiu el risc relatiu de que una grip es compliqui en una dona embarassada és molt alt respecte a la població general. Les dones embarassades a qualsevol trimestre de la gestació han de rebre la vacuna contra la grip en temporada d’epidèmia i també la vacunació antitetànica i contra la tos ferina al tercer trimestre. Aquestes vacunes protegeixen la mare i també el fill en néixer, fins que pugui rebre les seves pròpies vacunes.
Si vostè és un adult i no té present si està al dia o no de totes les vacunes que li són recomanades, consulti’ns.
Els teus professionals de medicina de família i d´infermeria podem assessorar-te segons les teves necessitats particulars.
« Tornar