Autisme

Autisme

L´Autisme és un trastorn d’ origen biològic que causa dificultats en:

El cervell de les persones amb TEA (Trastorn Espectre Autista)  processa la informació de manera diferent,  amb motiu d’un  desenvolupament atípic de les complexíssimes xarxes neuronals que participen dels aprenentatges i la conducta.

Encara desconeixem  què provoca aquesta  alteració. Les investigacions més recents  apunten a la genètica como la causa més probable.

En ésser un  trastorn del desenvolupament comença a manifestar-se durant la infància, però les dificultats  de qui ho pateix persisteixen tota  la vida. Aquestes dificultats afecten les següents habilitats:

 

FREQÜÈNCIA

És un trastorn freqüent.
En els  darrers anys, degut  a la gran repercussió  que comporta no solament  en nens , també  en  famílies  i amb els resultats dels darrers estudis al respecte, ha augmentat la sensibilització en aquest tema  a  la comunitat  mèdica i a la  població general (mestres d´escola, educadors, etc).

CÓM  IDENTIFICAR-HO

Tot i tenir una causa  orgànica  i  l'elevada sospita en el seu origen genètic , no existeixen marcadors biològics que ens permetin confirmar-ho.
Alhora, la complexitat de les conductes afectades, la variabilitat de la simptomatologia i de la seva gravetat augmenten la dificultat, motiu pel qual es recomanable posar-se en mans d´una persona professional especialitzada i amb experiència, que ajudi a fer-ho.
Podem relacionar una sèrie de signes dalarma freqüents, des dels 18 mesos:

És a partir d´aquesta edat quan tots aquests signes es farien més evidents donat que la canalla del seu entorn comença a desenvolupar les habilitats socials i s'interessen pel món que els envolta, mentre els  menuts amb TEA tendeixen a aïllar-se.

RECOMANACIONS

No afanyar-se en diagnosticar i davant el dubte, demanar hora amb el servei de pediatria on millor coneixen a la criatura per tal de rebre l'orientació necessària i de la millor manera possible.

Acompanyar amb amor al nen o nena amb autisme, iniciant un viatge amb moments complexes i altres gratificants.  És  important començar a treballar amb la criatura i la seva família, reconduir la criança, aprendre trucs i  estratègies per a una feliç convivència, anant aprenent junts en el camí.

Si voleu conèixer més d’aquests temes us recomanem el blog de la  Dra. María José Mas, neuropediatra  i  autora del blog Neuronas en crecimiento.

 

 

« Tornar


Descarregar PDF: Folleto associacio asperger catala.jpg

Descarregar PDF: Folleto associacio asperger catala.jpg

Descarregar PDF: Folleto associacio asperger catala.jpg