Primavera i al.lèrgies

Aquesta setmana hem entrat a la primavera!
El bon temps i les bones temperatures ens atrauen per gaudir de les activitats a l’exterior.
Tot i això, aquesta època de l’any és aquella en que les persones amb al·lèrgies respiratòries pateixen més.
És l’època de major pol·linització i això fa que es multipliquin els nivells de pol·len dispersos per l’aire, fent que els dies secs amb vent augmentin els nivells, i els dies de pluja els faci disminuir.
Per part de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) hi ha comptabilitzats un total de 21 tipus diferent de pol·len, dada rellevant per a fer un diagnòstic i tractament encertat.S’ha de definir el tipus concret de pol·len i ajustar el tractament per tal que sigui el més efectiu possible.
A la zona de Barcelona té més incidència l’al·lèrgia al pol·len produït pel Plàtan d’Ombra, el qual es produeix entre els mesos de març i abril.
La causa es la reacció anòmala del cos quan entra en contacte amb alguna substància, en aquest cas el pol·len, i provoca una resposta autoimmune.
La simptomatologia que provoca més comuna és :
- picor d’ulls
- goteig nassal
- llagrimeig
- irritació del coll
- cansament...
Tot i que segons el grau i l’exposició es poden presentar símptomes més greus que requereixin d’atenció mèdica.
En qualsevol cas s’ha d’evitar l’automedicació i sempre preguntar al metge. Davant de qualsevol dubte pregunta al teu professional sanitari de referència!
El tractament que pugui ser recomanat vindrà marcat per l'al·lergòleg, metge especialista, qui orienta i determina la medicació més adient, que tant pot ser per via oral com per mitjà de vacunació subcutània. En aquest últim cas, s’ha de dur un estricte registre i control de les vacunacions administrades, amb la data, dosi i lloc de punció.
Un cop administrada s’haurà d’esperar uns 20 minuts en el centre en previsió de possibles reaccions i poder ser ates amb immediatesa per part de personal sanitari.
En el nostre CAP l’equip d’infermeria és l’encarregat d’administrar aquest tractament, en suport als equips dels centres de St Pere Claver i Hospital Clínic.
Les recomanacions principals són:
- Evitar sortir al carrer quan els nivells de pol·len siguin alts. Es poden consultar els canals oficials
Pots consultar els nivells actualitzats de pol·len a l’aire al següent enllaç de la SEAIC:
- Quan s’arribi a casa canviar-se de roba i dutxar-se.
- Evitar activitat física en les zones enjardinades, sobretot en dies de fort vent, intentant estar el major temps possible en interiors de locals.
- Mantenir les finestres del cotxe tancades durant els viatges. Els filtres dels aires condicionats ajuden a reduir els nivells de pol·len als interiors.
- Deixar les finestres de casa tancades. Es recomana ventilar al vespre i fins i tot humitejar l’ambient amb un esprai d’aigua abans d’anar a dormir
Per a més informació:
« Tornar