Els antibiòtics NO són SEMPRE la SOLUCIÓ

Els antibiòtics NO són SEMPRE la SOLUCIÓ

Els antibiòtics salven vides, quin dubte hi cap...

Són un dels grans descobriments de la medicina!

Tot i això, no curen qualsevol tipus d’infecció i poden tenir efectes secundaris.

El seu ús abusiu, alhora, afavoreix l’aparició de resistències.

La resistència als antibiòtics és una amenaça universal, real i urgent per a la salut pública. Es produeix quan els bacteris desenvolupen la capacitat de neutralitzar els medicaments creats per eliminar-los.  Quan els antibiòtics no tenen eficàcia, les infeccions duren més temps, causen malaltia més greu i implica l’ús de fàrmacs més cars i tòxics per a curar-les, la qual cosa no és sempre possible.
Cada any, només als Estats Units, més de 2 milions de persones s’ infecten amb bactèries resistents als antibiòtics i, com a mínim, unes 23.000 persones moren per aquesta causa.


Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) han llançat una iniciativa nacional que té con a objectiu ajudar a millorar la forma en què es recepten i s’utilitzen, per part de professionals i persones usuàries, els antibiòtics i a combatre la resistència a aquests fàrmacs, per tal que puguin estar disponibles per a futures generacions.

A continuació us donem uns quants consells per a la utilització responsable d’antibiòtics:

Si preneu antibiòtics quan teniu una infecció vírica, no només aquesta no es curarà, sinó que tampoc  us ajudaran a sentir-vos millor ni previndreu el contagi a altres persones. A més, us podran fer més mal que be, matant els bacteris saludables que constitueixen la vostra flora intestinal.

Les infeccions als nens estan provocades en el 90% dels casos per virus.

No és d’estranyar, doncs, que des del servei de pediatria no s'hagi de receptar mai antibiòtics al vostre fill. Tot i això, les taxes d’ús antibiòtics  més elevades estan en la canalla. Tenint en compte que aquests no tenen massa opcions de tractament degut a que molts antibiòtics no es poden utilitzar de manera segura en població infantil, hauríem de tenir una cura especial en no augmentar les resistències de les nostres criatures.

Els més petits, transmissors de l’Alerta Antibiòtica


Conscienciar la població del risc que comporta l’ús indegut dels antibiòtics és clau per a evitar l’aparició de resistències bacterianes i posar data de caducitat als fàrmacs que més han ajudat, juntament amb les vacunes, a reduir la mortalitat per infeccions.
Meghan Perry, doctora de la Universitat d’Edimburg, va reconèixer el poder d’aprofitar l’entusiasme dels nens, tot fixant-se en la influència que havien tingut en l’extensió dels procediments de reciclatge, duent a casa els missatges apresos a l’escola i va tindre una idea molt original: atorgar als nens els coneixements necessaris per a lluitar contra l’ús abusiu dels antibiòtics.


Això calia fer-ho de manera divertida i ho va fer a través de la música: “The mould that changed the World” (“el fong que va canviar el món”, en referència a l’origen de la penicil·lina descoberta per Alexander Fleming al 1928). És un musical estrenat el passat mes de juliol al Science Museum’s IMAX Theatre de Londres protagonitzat per nens, que explica la història de la vida abans i després del descobriment de la penicil·lina, amb el següent condicionament:

els antibiòtics s’han d’utilitzar amb prudència  per a preservar la seva efectivitat.


Està dissenyat per a ser preparat per les escoles, amb el recolzament necessari disponible  per a aquells que no disposen d’experiència en música o teatre. Actuar en un musical és una experiència veritablement interactiva, que submergeix als nens en la història, les polítiques i la ciència de la lluita contra les infeccions, amb un efecte profund sobre la comprensió del que està en joc.


Si voleu veure una mostra d’aquest musical i de la seva preparació, podeu fer-ho a:

 El fong que va canviar el mon


De ben segur que us agrada!!

 

Podeu trobar més informació sobre antibiòtics a :

Antibiòtics: quan prendre'ls?


Centre de control i prevenció de les malaties


Resistència a antibiòticsÚs racional antibiòtics Societat Espanyola de pediatria

Ús racional antibiòtics:Sociedad Española de Pediatría

 

El Dr Broto de Cap Les Hortes us n'informa i recomana per a adults

 

 

 

Bibliografia:

Child carriers of antibiotic warning.BMJ 2018; 362 doi:

https://doi.org/10.1136/bmj.k3038 (Published 10 July 2018)

Cite this as: BMJ 2018;362:k3038

 

« Tornar


Descarregar PDF: cbuoelogos.png