LLITS MULLATS :ENURESI NOCTURNA?

L'enuresi nocturna és l’emissió involuntària i inconscient d’orina durant la nit més enllà de l’edat a la que normalment s’assoleix el control vesical nocturn.
Aquesta edat se situa entorn als 5 anys d’edat.
És degut a la producció augmentada d’orina durant la nit o bé a una bufeta funcionalment “petita” , sempre associades a la incapacitat per despertar-se per l’estímul que suposa notar la bufeta plena.
En condicions normals, es fabrica menys orina durant la nit que durant el dia, gràcies a la producció d’una substància anomenada vasopresina o hormona antidiurètica, de la qual es produeix un pic nocturn que fa que el ronyó “reposi” durant la nit.
Les persones amb enuresi produeixen en quantitats normals durant el dia aquesta hormona però no produeixen el pic nocturn, per la qual cosa produeixen tanta orina de dia com de nit. En altres casos, hi ha persones que tenen una bufeta amb poca capacitat de distendre’s, amb la qual cosa no pot estar totes les hores del son sense buidar-se. Aquests pacients solen fer moltes miccions durant el dia (més de 8-9/dia)
L'enuresi és un trastorn molt freqüent, afectant al 10-20% dels nens de cinc anys y a un 5-10% dels de 7, amb una important base genètica, de manera que molts pacients enurètics tindran pares o germans enurètics. És per aquest motiu que, en ocasions, els pares triguen en consultar, assumint que “és normal i que ja li marxarà sol”
El Dia Mundial de la Enuresi Nocturna se celebra cada any l’últim dimarts de maig per a conscienciar a l’opinió pública de que mullar el llit és un trastorn mèdic freqüent que es pot i cal tractar, ja que les persones afectes tenen un pitjor rendiment social, escolar i laboral i problemes psicològics derivats de la baixa autoestima que els hi provoca l’enuresi. Cal saber que un percentatge de nens cada any superarà l’enuresi inclús sense tractament però que una altra part romandrà amb enuresi tota la vida. Aquest risc s’evita tractant l’enuresi precoçment.
Existeixen diferents tractaments disponibles, fàrmacs segurs i amb efectivitat demostrada o les teràpies cognitivo-conductuals mitjançant l’ús d’alarmes.
Us convidem a consultar al vostre professional de medicina si penseu que podeu trobar-vos en aquesta situació.
També podeu recavar més informació a www.mojarlacama.es
« Tornar