Hipoglicèmia. Què és?

La hipoglicèmia és la complicació més freqüent de la diabetis. Quan la glucosa (el sucre) en sang està per sota de 70mg/dL.
Símptomes més freqüents:
- Suor freda
- Tremolors
- Sensació de somnolència
- Mareig
- Visió doble o borrosa
- Problemes en la parla
- Fatiga
- Falta de coordinació en moviments
- Cefalea (Mal de cap)
- Pèrdua de consciència, convulsions i coma (Hipoglicèmia greu)
Causes:
- Saltar-se o endarrerir algun àpat.
- Augmentar l’activitat física sense modificar dosi d’insulina administrada.
- Error dosi insulina o comprimits.
- Abús alcohol.
- Alteració en la dieta (horari o quantitat d’hidrats administrats).
Com prevenir-la:
- Establir rutina diària d’àpats i activitat física.
- Prendre la medicació correctament.
- Realitzar àpats poc abundants i freqüents al dia (millor prendre aliments amb CH complexes (pasta, pa, cereals...) que sucres senzills (dolços i begudes ensucrades).
Què fer si apareix:
- Si està fent exercici, parar.
- Prendre CH d’absorció ràpida (sempre i quan no estigui inconscient), com ara ½ got de beguda ensucrada, 2 cullerades de mel o dues cullerades (petites) de sucre. Un cop normalitzat el nivell de sucre menjar CH d’absorció lenta (pa, torrades...), sempre i quan no hagi de fer un àpat en menys d’una hora.
- Si la hipoglicèmia és greu i el pacient es troba inconscient s’ha d’administrar Glucagón SC o IM.
Consell:
Sempre portar a sobre sucre ràpid i Glucagón (demana al teu metge o metgessa que et faci la recepta).
Si necessites més informació:
MedlinePlus. Bajo nivel de azúcar en la sangre.
MedlinePlus. Cuidados personales para hipoglucemia en diabéticos.
« Tornar