Lactancia materna i incorporació laboral ¿és possible?

Totes sabem que la lactancia materna és la millor alimentació per als nostres fills durant els primers mesos de vida. A més a més crea un vincle molt especial, tant físic com psicològic, entre els dos, i té molts avantatges.
Però, desprès del permís maternal, qué passa? Cóm podem mantenir la lactancia? Hem de deixar d’alletar?
Se’ns creen molts dubtes. Hem de tenir present que lactancia i feina no són incompatibles. Amb recolçament, confiança i la informació addient podem compaginar sense problemes les dues tasques.
Hem d’estudiar dentingudament cada cas; en funció dels horaris de treball i les possiblitats de cada dona per a l’extracció i manipulació de la llet podrem compaginar la lactancia materna i la feina.
Extracció de la llet
- Primer de tot, ens hem de rentar bé les mans.
- L’extracció la podem fer de forma manual o amb un tirallets. La podem fer en qualsevol lloc; ja sigui a casa o a la feina.
- Hem de fer servir envasos de plàstic dur o vidre d’entre 60 i 120 ml. Qualsevol envàs que fem servir per emmagatzemar menjar ens servirà. No els hem d’esterilitzar, rentar-los amb aigua i sabó serà suficient.
- Marquem la data de l’extracció a l’envàs.
- Si hem de transportar-la o farèm amb una nevera portàtil o una bossa isotèrmica.
Hem de tenir present que les primeres vegades que intentem extreure’ns llet no surt quasi res, i necessitarem una o dues setmanes de pràctica per obtenir una bona quantitat de llet.
Al augmentar la freqüencia de l’extracció, augmenta la producció.
Extracció manual: Primer de tot hem de realitzar un massatge suau des de la base del pit cap a l’areola. L’extracció en sí es realitza col.locant el dit polçe i índex a dos centímetres del mugró i apretem cap a endins(cap a les costelles) i desprès juntem els dits. No hem de tocar el mugró per evitar la contaminació. La llet sortirà a chorro i en varies direccions, per això hem de tenir un recipient de boca ample per recollir-la.
Tirallets: Existeixen molt models en el mercat, manuals, a piles, elèctrics,...Abans de comprar-ne un és important parlar amb altres mares per saber quín és el que han trobat més còmode.
Conservació
Per les seves propietats bactericides podrem deixar la llet:
· De 6 a 8 hores a temperatura ambient ( 25º C o menys )
- De 3 a 5 dies, si està a la nevera. (entre 0º C i 4º C). Si no hem de fer servir la let en les properes 24 h. és millor congelar-la.
- Fins a 15 dies en el congelador si aquest està situat dins de la nevera.
- Entre 3 i 4 mesos en un congelador tipus combi (dues portes separades).
Escalfament i descongelació de la llet
Per mantenir les seves propietats:
- És important que la llet no s’escalfi al foc, ni al microones, ni directament al bany maría.
- Hem d’escalfar previament un recipient d’aigua i llavors posar la llet. No cal que la temperatura sigui de 36º C, nomès cal que perdi el fred.
- Un cop descongelada, no es pot tornar a congelar. La podem deixar a la nevera fins a 24 hores i fer-la servir posteriorment.
- La llet que sobra de la toma l’haurem de llençar.
Quan de temps podem mantenir l’alletament matern?
La OMS recomana la lactancia materna exclusiva durant els primers 6 mesos d’edat. A partir d’aquí anirem introduint els nous aliments gradualment sense abandonar la lactancia com a mínim fins a l’any, i desprès tot el temps que la mare i fill ho desitgin.
Tant la Academia Americana de Pediatria (AAP) en la novena declaració de 1997, com la OMS recomanen uns temps mínims d’alletament (un i dos anys respectivament), però cap de les dues entitats recomanen un temps màxim. Aquest queda a elecció de la parella lactant, es a dir, de la mare i el seu fill.
No hi ha cap raó científica per recomenar deixar la lactancia materna a una determinada edat.
EXTRACCIÓ, MANIPULACIÓ I CONSERVACIÓ DE LA LLET
Extracció de la llet
- Primer de tot, ens hem de rentar bé les mans.
- L’extracció la podem fer de forma manual o amb un tirallets. La podem fer en qualsevol lloc; ja sigui a casa o a la feina.
- Hem de fer servir envasos de plàstic dur o vidre d’entre 60 i 120 ml. Qualsevol envàs que fem servir per emmagatzemar menjar ens servirà. No els hem d’esterilitzar, rentar-los amb aigua i sabó serà suficient.
- Marquem la data de l’extracció a l’envàs.
- Si hem de transportar-la o farèm amb una nevera portàtil o una bossa isotèrmica.
Extracció manual: Primer de tot hem de realitzar un massatge suau des de la base del pit cap a l’areola. L’extracció en sí es realitza col.locant el dit polçe i índex a dos centímetres del mugró i apretem cap a endins(cap a les costelles) i desprès juntem els dits. No hem de tocar el mugró per evitar la contaminació. La llet sortirà a chorro i en varies direccions, per això hem de tenir un recipient de boca ample per recollir-la.
Tirallets: Existeixen molt models en el mercat, manuals, a piles, elèctrics,...Abans de comprar-ne un és important parlar amb altres mares per saber quín és el que han trobat més còmode.
Escalfament i descongelació de la llet
Per mantenir les seves propietats:
- És important que la llet no s’escalfi al foc, ni al microones, ni directament al bany maría.
- Hem d’escalfar previament un recipient d’aigua i llavors posar la llet. No cal que la temperatura sigui de 36º C, nomès cal que perdi el fred.
- Un cop descongelada, no es pot tornar a congelar. La podem deixar a la nevera fins a 24 hores i fer-la servir posteriorment.
- La llet que sobra de la toma l’haurem de llençar.
Conservació
Per les seves propietats bactericides podrem deixar la llet:
· De 6 a 8 hores a temperatura ambient ( 25º C o menys )
- De 3 a 5 dies, si està a la nevera. (entre 0º C i 4º C). Si no hem de fer servir la llet en les properes 24 h. és millor congelar-la.
- Fins a 15 dies en el congelador si aquest està situat dins de la nevera.
- Entre 3 i 4 mesos en un congelador tipus combi (dues portes separades).
« Tornar