Guia per curar una ferida i/o una hemorragia

Les ferides són lesions que causen pèrdua de continuïtat en la pell. Poden produir-se per talls, erosions, caigudes o cops. Parlem d'hemorràgia quan es produeix una pèrdua de sang a conseqüència de la ferida.
Quan es produeix una ferida, abans de res cal mantenir la calma. La nostra actuació dependrà de si la ferida és superficial (més lleu i freqüent, no sol precisar assistència sanitària) o profunda (més greu). Pensarem que la ferida és important si és molt extensa i/o profunda, si sagna abundantment, si s'ha produït per un objecte punxant, si és una mossegada o si està molt contaminada per terra, vidres, roba o un altre objecte estrany i no podem netejar-la en profunditat.
Com actuar davant d’una ferida lleu:
- Realitzar una correcta higiene de mans. Usar guants d'un sol ús si es disposa d'ells.
- Rentar la ferida des del centre cap a fora amb sèrum o aigua i sabó i gasses estèril. No utilizar cotó.
- Si existeixen cossos estranys, insistir amb el sèrum o aigua a raig per facilitar la seva extracció. Si no és possible extreure'ls, acudir al centre de salut.
- Assecar la ferida amb gases estèrils
- Aplicar un antisèptic tòpic com la clorhexidina. No s’aconsella utilizar ni aigua oxigenada ni alcohol.
- Si existeix sagnat lleu, pressionar la ferida durant uns minuts. Això serà suficient per detenir-ho.
- Cobrir la ferida amb un apòsit.
- Si es tenen dubtes sobre si necessita punts de sutura, acudir al centre de salut.
Com actuar davant una ferida greu:
- Mantenir la calma.
- Avisar al 112. Mantenir a la persona còmoda, abrigada (sobretot si l'hemorràgia és important), vigilada i en un lloc segur. No deixar-la sola.
- Realitzar una correcta higiene de mans i usar guants.
- Rentar la ferida amb gases i sèrum o aigua i sabó.
- Cobrir la ferida amb gases estèrils.
- Si s'ha produït per un objecte punxant, no extreure-ho.
- Si hi ha hemorràgia, pressionar amb gases estèrils o un drap net el punt de sagnat per evitar major pèrdua de sang. Si l'hemorràgia persisteix i les gases es xopen, col·locar més gases netes damunt, sense aixecar les que ja hi ha col·locades. Si la ferida està en una extremitat, intenta mantenir-la elevada.
- Si hi ha amputació d'algun membre, cobrir la zona amputada amb una gasa estèril humitejada. El membre amputat s'embolica en gases estèrils també humitejades i es col·loca en una bossa de plàstic. Omplir una altra borsa amb gel i col·locar dins la borsa que conté el membre amputat.
- Traslladar immediatament al centre sanitari més proper.
Mossegades
Poden ser d'algun animal o d'una altra persona. Encara que no siguin greus, és recomanable acudir al centre d'atenció primària per valorar-les, ja que es tracta de ferides amb major risc d'infecció.
Hemorràgia nasal
La epistaxis o sagnat nasal sol ser lleu i cedir espontàniament.
Com abans comentàvem és important mantenir la calma i tranquil·litzar a la persona.
Hem de:
- Asseure-li i inclinar el seu cap lleugerament cap a davant. Evitar que la inclini cap a enrere.
- Amb els dits índex i polze i un mocador o gasa nets, comprimir suaument (simulant una pinça) la part tova del nas, de forma ininterrompuda, durant 10 minuts.
- Si l'hemorràgia no cessa, continuar amb la pressió durant 10 minuts més. Si després d'aquest segon intent, l'hemorràgia persisteix, acudir a un centre sanitari.
- No emplenar la fossa nasal amb mocadors o cotó per intentar detenir l'hemorràgia.
« Tornar