Què és la síndrome del nen sacsejat?

Què és la síndrome del nen sacsejat?

Al nostre país, cada any, uns 100 nadons pateixen la síndrome del nen sacsejat, de vegades amb seqüeles greus i, ocasionalment, esdevenint mortal.

És per aquest motiu que, des del nostre web, volem compartir amb vosaltres la importància de prevenir-la.

La síndrome del nen sacsejat, descrit per primer cop al 1974 pel radiòleg nord-americà John Caffey, és el resultat dels danys produïts al cervell i la retina quan es  sacseja amb força un nadó.

Els teixits cerebrals i de la retina es colpegen contra les estructures òssies del crani i s’inflamen. Alhora, els vasos sanguinis del cervell i la retina dels nens són molt fràgils i això fa que, en colpejar-se sagnin amb facilitat, especialment als menors de sis mesos.
El cap del nadó és molt gran proporcionalment a la mida del cos i els músculs del coll massa dèbils per a sostenir el seu pes, per la qual cosa no cal una sacsejada massa intensa per produir danys. Menys de cinc segons són suficients para provocar danys, que seran encara majors si acaben amb un cop contra el matalàs del bressol o el sofà.
El motiu més freqüent pel qual una criatura pot ser sacsejada és:

Els símptomes inicials poden aparèixer poca estona després de la sacsejada com a somnolència excessiva o bé al contrari, com a irritabilitat, vòmits o convulsions

Un de cada deu nens sacsejats amb violència, mor.

Dels supervivents, la meitat presentarà seqüeles greus i irreversibles, com paràlisi cerebral, retard mental, ceguesa o epilèpsia.
Els nens que han estat sacsejats amb menor violència però repetidament, poden desenvolupar dificultats per a aprendre a parlar, manca de coordinació motora o problemes d’aprenentatge.

Per tant, MAI hem de sacsejar un nen!

Hem de recordar que, encara que la nostra intenció no sigui la de fer-li mal, la força d’un adult és més que suficient per provocar-li lesions greus si no s’utilitza amb control.

Els nens poden plorar per molt motius: per gana, per dolor, per estar iniciant una malaltia, per sentir bruts els bolquers, per estar cansats, per tenir son... per estar avorrits fins i tot!

Si la persona que en te cura no aconsegueix calmar-lo agafant-lo en braços, acariciant-lo, parlant-li suaument o gronxant-lo i sent que perd la calma, és preferible que deixi el nen tot sol al bressol que no pas el sacsegi.

Si, d’altra banda, trobem la criatura en apnea o ennuegat, tampoc hem de sacsejar-lo. Hem de recórrer a les maniobres de reanimació o de desobstrucció de la via aèria que es poden consultar als manuals de reanimació cardiopulmonar bàsica en pediatria.

Recomanacions ERC

https://www.alzina.cat/wp-content/uploads/2019/01/Auxili-El-meu-bebé-no-para-de-plorar.pdf

Dra Almudena Sánchez

Servei de Pediatria

Cap Les Hortes

Bibliografia


https://enfamilia.aeped.es/prevencion/sindrome-nino-zarandeado


https://www.aeped.es/sites/default/files/anales/50-6-13.pdf


https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062007000100007

« Tornar